dimecres, 15 de setembre del 2010


DIEGO CAÑAMERO, SECRETARI GENERAL DEL SINDICATO ANDALUZ DE TRABAJADORES A RIPOLLET.

El secretari general del SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores) i del SOC (Sindicato de Obreros del Campo), Diego Cañamero, farà una xerrada el proper dimarts 21 de setembre a les 19:30 a El Local (C/ Monturiol, 32 Ripollet).
Diego Cañamero Valle (Campillos, Màlala 1956) és un sindicalista andalús. Va començar en el moviment sindicalista dels camperols andalusos el 1974, amb només 16 anys. El 1977 fou detingut i apallissat per la guàrdia civil a Cantillana (Sevilla) per repartir octavetes reivindicatives. Des de març del 1984 és secretari general del Sindicato de Obreros del Campo (SOC). El 1986 fou condemnat a un mes i un dia de presó per haver participat en l'ocupació de la finca El Garrotal, a El Coronil. Del 1991 al 2001 fou alcalde d'El Coronil pel CUT-BAI, integrat a Izquierda Unida. Ha participat en nombroses accions reivindicatives contra propietaris agrícoles, cosa que li ha provocat nombroses querelles judicials i l'enemistat de la patronal agrària ASAJA. El 2006 fou denuncia per injúries per afirmar que Cayetana Fitz-James Stuart, duquessa d'Alba, contractava treballadors irregulars a les seves finques. El 2007 fou nomenat portaveu nacional del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), càrrec en el qual continua.


Cañamero ens parlarà de la crisi, dels seus causants i de les seves conseqüències, de la problemàtica de l’atur i de la seves solucions, de la lluita municipal i de la lluita sindical per a millorar les condicions de vida de la classe treballadora.


A més en l’acte s’aprofitarà per a presentar el llibre que s’ha fet sobre ell “Diego Cañamero Valle, el hombre con los pies en la tierra”, en el qual després d’un pròleg d’en Julio Anguita, a partir d’entrevistes al propi Cañamero ens permet apropar-nos a la vida i la trajectòria del moviment jornaler a Andalusia en els darrers 30 anys. El llibre es contextualitza amb una gran diversitat de veus d ela vida familiar, política i sindical que ens ajuda a situar Diego Cañamero com a ésser humà i líder sindical, com a jornaler i alcalde, com a home senzill que ha estat detingut i empresonat diverses vegades… Tot un recorregut per la història personal i pública d’aquest reconegut jornaler del camp, en la seva infatigable lluita per la dignitat dels treballadors.
El SAT està patint les represàlies pels actes reivindicatius que han realitzat últimament, com la ocupació de la seu de Asociafruit, la intervenció a la finca La Jarilla o la ocupació del Banc Santander.

Per ajudar a fer front aquestes despeses, els regidors i regidores del COP - Compromís lliuraran els diners corresponents a les retribucions que reben per assistència als Patronats Municipals, als qual van renunciar, a Diego Cañamero per tal de sufragar les despeses que els suposa fer front a la repressió sindical que estan patint.