dilluns, 21 de maig del 2012

La comunitat educativa del Vallès en defensa de l'Escola Pública

El passat dissabte 19 de maig i organitzada per mestres del Vallès Occidental, va tenir lloc una interessant jornada a Cerdanyola en defensa de l'Escola Pública catalana.

En una primera part, en Josep Lluis Alcazar (CGT), la Rosa Cañadell (USTEC) i en Manel Pulido (CCOO) van fer una diagnosi de la situació de l'escola catalana després de més de dos anys de retallades i mesures polítiques erràtiques, culminades amb les últimes i escandaloses aplicacions d'augment del màxim d'alumnes per aula, de disminuació de mestres per escola i de supressió de substitucions els 10 primers dies que falti un  docent.

Davant la negra situació pintada pels sindicats que els ha portat a convocar la vaga estatal del proper dimarts 22, molts dels presents, més de 100 persones, van concretar la dura situació de l'escola pública en la seva experiència personal i van exposar la necessitat de lluitar per evitar que tornem més de 40 anys enrere a un model d'escola pública massificada i assistencial. Entre els participants, diverses persones de l'escola La Munyeira de Badia del Vallès van explicar la situació d'aquesta escola on el Departament d'Ensenyament ha suprimit el P3 per al curs vinent, valorant des de la pròpia ciutat una resposta poc contundent en contra.

El consens era ampli en creure que la vaga del dimarts no serà suficient per expressar el rebuig a les retallades, i per aquest motiu es van fer diverses propostes per continuar amb la lluita. L'organització de la jornada intentarà fer un resum de les que coses que es van proposar i les enviaran a tots els centres de la zona (i als sindicats) amb el suggeriment que es prenguin en consideració per poder-se plantejar objectius comuns sabent el que el col·lectiu està disposat a fer.
Algunes de les propostes més destacades van ser:
· Que totes les escoles facin l'esforç de destinar una persona a participar de les reunions de zona.
· Elaborar una plataforma reivindicativa d'uns 5 punts bàsics. Aconseguir el suport de tots els sindicats.
· Establir un calendari de mobilitzacions de cara a l'inici del curs vinent amb convocatòria de vagues de més d'un dia i altres mesures alternatives de les que també cal saber quin suport tindrien:
- No utilitzar llibres de text
- No fer sortides o activitats provinents de bancs
· Treballar des d'ara per ampliar la base social d'aquesta lluita a la comunitat educativa organitzant xerrades, tancades i altres activitats amb alumnes, mares, pares, monitors i altres treballadors.
· Convocar una reunió de zona en horari de tarda o cap de setmana, oberta a tothom, amb l'objectiu de decidir sobre totes les propostes anteriors (o algunes) amb coneixement del que pensen els nostres companys i companyes en els centres.

Alguns dels presents van demanar que l'assemblea continues per decidir "insitu" algunes de les mesures de pressió a prendre, però la jornada tenia prevista la intervenció final d'Arcadi Oliveres que va aportar una visió més de conjunt del que estan significant les retallades i el seu veritable origen.

Des de les Candidatures Alternatives del Vallès volem felicitar a les organitzadores i els organitzadors de la jornada, així com als participants, pel seu treball i animar-los a continuar fent passes endavant per a que tot el que s'hi va parlar pugui tenir continuïtat.  També volem aprofitar aquestes línies per expressar el nostre suport a la vaga del proper dia 22 en defensa de l'escola pública catalana.