dimecres, 30 d’abril del 2014

Les CAV participen en el FSCAT


El passat 12 d’abril les CAV vam participar en el debat organitzat per l'Assemblea Bolivariana de Catalunya (ABC) en el marc del Fòrum Social Català de 2014, i que va tenir lloc a l'edifici del rectorat de la UB.

El títol de la Taula Rodona  era "Democràcia participativa i gestió del territori".
Comunes i Consells Comunals a Veneçuela i experiències de participació a Catalunya.  Els ponents van ser Andrés Antillano (membres dels Comités de Tierra Urbana, a Veneçuela, Nuria Comerma (de la Candidatura d’Unitat Popular) i Carles Escolà (de les Candidatures Alternatives del Vallès).

Andrés Antillano va ser el ponent principal de la Taula Rodona. Aquest va parlar del model de consells comunals a Veneçuela, òrgans de democràcia de base i directa; i de la nova llei de Comunes, que dona més competències de gestió i decisió política a les comunitats.  Aquestes dues experiències volen situar el territori com a espai i mètode de lluita. En paraules d’Antillano: “interceptando, ocupando, recuperando y desplegándose en el territorio … es un sujeto que ha estado presente en las grandes citas históricas de América Latina”. Una forma de lluita i de resistència contra el neoliberalisme i els nous mètodes d’explotació del sistema capitalista.  A més a més, el sistema comunal a Veneçuela representa un òrgan mitjançant el qual les ciutadanes exerceixen el poder popular.  Desenvolupen el ple dret a la sobirania i fan de la participació la protagonista del model d’autogovern i cogestió de l’Estat Comunal.  

I per acabar l’acte tant la Nuria com en Carles van parlar de les experiències d'aquí, de les reivindicacions de construir espais de participació ciutadana a través de consells de barri i temàtics, consultes, pressupostos participatius... i de com les CUP i les CAV, i el conjunt del municipalisme alternatiu sorgeix (entre d'altres) com una expressió per avançar cap a models de democràcia radical i de base.

Aquests tres ponències van servir per generar cert debat i intercanvi d’idees i coneixements. El debat va comptar amb molta participació, segurament unes 70-80 persones van ser presents en aquest acte.