dilluns, 15 d’octubre del 2012

Discurs d'investidura del nou conseller comarcal de les CAV

Bona tarda, senyores i senyors,

Primer de tot, vull agrair la feina feta pel company Carles, com a portaveu de les Candidatures Alternatives del Vallés en aquesta institució.
Tindré l'honor de ser el portaveu aquest proper any, i de la mateixa forma ho deixaré de ser el proper, que em substituirà una altre company o companya de la nostra coalició.
Coalició feta per moviments agrupats en partits polítics, la majoria per imperatiu legal, que no estan d'acord amb aquest sistema democràtic que no vol avançar cap a models mes participatius, on els ciutadans siguin peça clau en la presa de decisions.
Tots el membres d'aquest Consell Comarcal som polítics, però no oblidem, que no hem sigut escollits per ser-hi en aquest Consell, ens han “col·locat” de forma indirecta, un bon lloc on seure i rebre prebendes amb poc esforç, ja que hi han poques coses a discutir.
No hi ha agut la suficient i valenta voluntat, dels partits amb responsabilitats, per traslladar competències a aquesta institució. Nosaltres, com ja coneixeu, no rebrem cap compensació, i la que tinguem la farem servir per explicar amb tota mena d'activitats, que hi han altres formes de fer política, sempre entesa com un servei i no com un poder per sobre dels ciutadans.
Tenim un altre esglaó, que allarga la seva ombra sobre nostre, les Diputacions, herència del franquisme, i del dictador Primo de Rivera, que va dissoldre la Mancomunitat, institució que responia a la demanda històrica d'autogovern, ja en aquell temps, en onze anys es van crear institucions bàsiques de país, com el servei cartogràfic i meteorològic, infraestructures de tot tipus com la introducció del telefon, l'aprofitament forestal, avenços en sanitat, educació i una incipient formació professional. Tantes i tantes coses que a dia d'avui estem deixant perdre amb l'excusa de la crisis, retallades en serveis socials, sanitaris, educació, formació, investigació, no creiem que siguin un bon presagi de futur.
Es per això que moltes persones, no contentes amb contemplar els esdeveniments ja fa anys que s'han aixecat i han dit, NO, aquest no és el meu model. És per això que avui som aquí les Candidatures Alternatives.
Voldríem i volem, que en un futur proper els Consells Comarcals siguin veritables institucions properes als ciutadans, amb més competències, de la mateixa manera que volem uns Ajuntaments forts, rebutjant les retallades de competències, en una creuada centralitzadora a la desesperada, que se'ls esta tornant en contra.
Seria molt demanar una reducció de les assignacions als polítics d'aquesta institució? Un aprimament de les estructures i despeses? En aquests moments, ni que fos per compensar les reduccions en ajudes al transport escolar i les beques, que han vist reduïdes les seves assignacions. Al contrari, no se sent cap veu en contra de repercutir les retallades als ciutadans.
Potser pensen que son ximpleries, potser perquè venen d'una persona que no és un professional de la política, com ho són potser molts dels que hi ha en aquest ple. Jo sóc un treballador, que de forma temporal vol servir als ciutadans fent política, amb altres formes de fer política, ara amb càrrec i després com a ciutadà. Lluitem per una societat millor, on els ciutadans siguin els principals actors d'aquesta obra de teatre que anomenem política.
Salut.


Agustí Martínez Botija
Candidatures Alternatives del Vallès.
Regidor d'Alternativa Ciutadana de Rubí.

Vallès Occidental, 10 d'octubre 2012.