divendres, 23 d’abril del 2010

Les CAV donen suport a la Plataforma contra el projecte d'abocador a Rubí


La plataforma “NO A L’ABOCADOR DE CAN BALASC (SI A LA SALUT)” es va crear davant del fet que l’empresa ARRINS S.L. i GRUPO F. SÁNCHEZ té entre mans un projecte d’abocador de residus a la zona extractiva de Can Balasc, a la ciutat de Rubí.

Donades les característiques de Rubí (bona comunicació i existència de grans forats), el terme municipal es podria convertir en un futur abocador municipal de l’àrea metropolitana de Barcelona o del Vallès!

A Rubí hi ha un volum de més de 6.000.000m3 de zones extractives que en teoria s’han de reomplir amb terres netes, és a dir, RESTAURAR per tal de recuperar l’espai. Sovint però, hi ha qui veu un segon negoci omplint els forats amb RESIDUS.

CONSEQÜÈNCIES de TENIR UN ABOCADOR --> GREU IMPACTE ECOLÒGIC, SOCIAL i en la SALUT.
· Contaminació d’aigües
· Alteració del torrent de Mas Jornet (molt proper)
· Afectació del connector ecològic Sant Llorenç – Collserola
· Proliferació de fauna d’ambients degradats (rates, gavians)
· Emissions contaminants a l’atmosfera de la ciutat: males olors, partícules, gasos deguts al tràfic de camions i dels residus
· Increment del soroll i tràfic (recordem que Rubí té un dels nivells de contaminació atmosfèrica més alts de Catalunya)

Tot i que l’Ajuntament va denegar el permís per poder fer un abocador, el GRUPO SÁNCHEZ ha portat el cas a judici i fins ara el TSJC li ha donat el permís per tirar certs residus INERTS. Tot i així, l’empresa vol més, i actualment està intentat aconseguir el permís per a poder tirar escombraries similar a les escombraries domèstiques (orgànica, cartró, envasos i embalatges).

Davant d'això la Plataforma demana:

—> S’informi degudament a la ciutadania, segons la Llei 27/2006
—> La creació d’una Comissió de Seguiment integrada per AAVV afectades, Ajuntament, CRAV, entitats naturalistes i l’Agència Catalana de Residus
—> Revisió del POUM (Pla Urbanístic) per evitar la creació de nous abocadors amb residus municipals
—> Sotmetre el projecte als procediments d’avaluació l’impacte ambiental
—> Presentació del Pla Especial d’Activitats Extractives que reguli com s’han de restaurar les extractives i per evitar futurs abocadors
—> Instar a l’Ajuntament que obligui a la societat ARRINS SL a restaurar, amb terres netes, el forat de Can Balasc, segons la normativa vigent (2009)

Les CAV van decidir a l'assamblea d'aquest mes d'abril unir-se al manifest i donar suport a la plataforma Rubinenca.

Més informació a: http://noalabocadorcanbalasch.tk

• Apunta’t al nostre grup de facebook “No al abocador de Can Balasch, i per un Rubí més saludable!”
• Truca'ns o contacta’ns! Al següent mail o telèfon:
- mail: noabocadorcanbalasc@gmail.com
- telf: 615229688